Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

ΤΟ ΚΟΥΚΛΟΣΠΙΤΟ JESSIE BURTON ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

Ένα βιβλίο που ανυπομονούσα να διαβάσω από την πρώτη στιγμή, αρχικά γιατί μου άρεσε πάρα πολύ το εξώφυλλο του -που είναι τόσο ταιριαστό- κι έπειτα γιατί οι γνώμες των αναγνωστών στα social media διίσταντο. Η γνώμη μου είναι πως είναι σίγουρα ένα βιβλίο εξαιρετικά καλογραμμένο, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως είναι και η πρώτη λογοτεχνική προσπάθεια της συγγραφέως. Τώρα το αν θα σας αρέσει είναι ανάλογα με το τι περιμένετε να διαβάσετε. Αν θέλετε να διαβάσετε ένα αισθηματικό, ροζ βιβλίο -αν και δεν συμπαθώ τις χρωματιστές ταμπέλες στα βιβλία- τότε σίγουρα δεν θα σας αρέσει γιατί δεν θα είναι αυτό που περιμένατε. Το κουκλόσπιτο είναι ένα ωραίο βιβλίο εποχής, ίσως λίγο αργό αλλά αξίζει την υπομονή σας, γεμάτο ανατροπές, που θα σας κάνει να ζήσετε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του στην Ολλανδία του 17ου αιώνα. Η Νέλλα Όρτμαν, εξαιτίας της οικογένειας της, παντρεύεται ένα μεγαλύτερο άνδρα που γνωρίζει ελάχιστα και πηγαίνει να ζήσει από την επαρχία στην πρωτεύουσα. Όμως τίποτα δεν είναι έτσι όπως το περίμενε. Ο σύζυγος της, Γιοχάννες Μπραντ, δεν ανυπομονεί για την είσοδο της στο σπίτι, η αδερφή του προσπαθεί να την επισκιάσει και μια υπηρέτρια που γίνεται σύμμαχός της αλλά και εχθρός ταυτόχρονα. Και ξαφνικά όταν ο σύζυγός της της κάνει δώρο γάμου ένα κουκλόσπιτο-πιστή απομίμιση του δικού τους σπιτιού- αρχίζει να δέχεται περίεργα δέματα από μια μινιατουροποιό που μοιάζουν τόσο με τα γεγονότα της ζωής της στο σπίτι των Μπραντ. Το τέλος που δεν θα αναφέρω βέβαια, είναι τόσο δυνατό που σίγουρα δεν θα μετανιώσετε που το διαβάσατε!


Από το οπισθόφυλλο:

Μια φθινοπωρινή μέρα του 1686 η δεκαοχτάχρονη Νέλλα Όορτμαν χτυπά την πόρτα ενός αρχοντικού της πιο πλούσιας περιοχής του Άμστερνταμ. Έρχεται από την επαρχία για να ξεκινήσει μια νέα ζωή ως σύζυγος του εμπόρου Γιοχάννες Μπραντ. Όμως αντί για αυτόν συναντά την πικρόχολη αδελφή του, τη Μάριν. Ο Γιοχάννες δεν εμφανίζεται παρά αρκετά αργότερα και προσφέρει στη νεαρή του σύζυγο ένα παράξενο γαμήλιο δώρο: ένα κουκλόσπιτο, μια πιστή απομίμηση του σπιτιού τους. Θα το εξοπλίσει ένας ακριβοθώρητος τεχνίτης, του οποίου οι λιλιπούτειες δημιουργίες καθρεφτίζουν με τρόπο απροσδόκητο τις αληθινές ζωές τους…
Το περίκλειστο σύμπαν του οίκου των Μπραντ αρχικά βυθίζει τη Νέλλα στο σκοτάδι, καθώς όμως ανακαλύπτει ένα ένα τα μυστικά του, συνειδητοποιεί πως όλοι τους διατρέχουν ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο...
Υπέροχο, μεθυστικό και γεμάτο αγωνία, το Κουκλόσπιτο αποτελεί μια συγκλονιστική ιστορία αγάπης και εμμονής, προδοσίας και εξιλέωσης, μια ιστορία που ακροβατεί ανάμεσα σε αυτό που φαίνεται και σε αυτό που είναι πραγματικά.

«Εντυπωσιακό ξεκίνημα – βαθιά ατμοσφαιρικό, συμπαρασύρει τον αναγνώστη στη δαιδαλώδη πλοκή του». 
Deborah Moggach, συγγραφέας του Tulip Fever

«Το Κουκλόσπιτο αποτελεί σπάνιο φαινόμενο –ένα εξαιρετικό λογοτεχνικό βιβλίο και παράλληλα ένα πραγματικό page-turner. Καθηλωτικό, μαγευτικό και γεμάτο εκπλήξεις, το είδος του βιβλίου που μας υπενθυμίζει τους λόγους που αγαπάμε την ανάγνωση».
S.J. Watson

1 σχόλιο: