Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

ΜΙΚΡΑ, ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ JODI PICOULT ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

"Αν δεν μπορείς να κάνεις σπουδαία πράγματα μπορείς να κάνεις μικρά σημαντικά με σπουδαίο τρόπο."
Με ένα τέτοιο κοινωνικό μήνυμα, κανένα βιβλίο δεν θα μπορούσε να με αφήσει ασυγκίνητη. Άλλη μία απόπειρα μου με μια συγγραφέα που δεν γνώριζα, μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Μου το σύστησαν ως ένα δυνατό ανάγνωσμα, κάτι που ισχύει σε μεγάλο βαθμό. Το τελευταίο βιβλίο της Τζόντι Πίκο, ΜΙΚΡΑ, ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, διαπραγματεύεται ένα θέμα φωτιά, δύσκολο και πολλές φορές επικίνδυνο. Ο κοινωνικός ρατσισμός, μία παγκόσμια μάστιγα που διαφοροποιεί και κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους οδηγώντας τους στην περιθωριοποίηση, είναι το θέμα που μας παρουσιάζεται. Συγκεκριμένα ένας φυλετικός ρατσισμός είναι αυτός που προβάλλεται από την αρχή της ιστορίας.
Η Ρουθ μια μαύρη νοσοκόμα που ασκεί το επάγγελμα της με ζήλο και υπευθυνότητα εδώ και 20 χρόνια, θα διωχθεί, θα στιγματιστεί και θα κατηγορηθεί, για ένα γεγονός που συνέβει την ώρα που ασκούσε τα καθήκοντα της. Ύστερα από την επιτυχή έκβαση μιας γέννας, ο πατέρας του παιδιού δίνει εντολή στην υπεύθυνη του τμήματος να μην αγγίξει το μωρό του ξανά η συγκεκριμένη νοσοκόμα. Η ιδέα ότι η γυναίκα αυτή αγκάλιασε, άγγιξε και εξέτασε το μωρό του, του είναι ιδιαίτερα απεχθής. Τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του ανήκουν σε ένα οργανωμένο ρατσιστικό κίνημα με το όνομα "Λευκή δύναμη". Πρόκειται για δύο πολύ σκληρούς ανθρώπους που βρίσκουν την ικανοποίηση να ξεσπούν τη βιαιότητα τους και να βασανίζουν ανθρώπους που κατά την κρίση τους είναι διαφορετικοί. Το γεγονός της απαγόρευσης στη Ρουθ να ξανακουμπήσει το μωρό για οποιοδήποτε λόγο τη θυμώνει και την απογοητεύει. Μία ανωμαλία όμως στην υγεία του βρέφους και η παρουσία της εκείνη τη στιγμή, καθώς αντικαθιστούσε μια συνάδερφο της, τη φέρνει σε απόγνωση. Αντιλαμβάνεται πως το μωρό κοντεύει να πεθάνει και προσπαθεί να το βοηθήσει. Μόλις μπαίνει στον θάλαμο η συνάδερφος της προσποιείται πως δεν έχει συμβεί το παραμικρό. Όταν το νεογνό αρχίζει να μελανιάζει, σπεύδουν όλοι να το βοηθήσουν, όμως μάταια. Μόλις ο πατέρας νιώθει ότι το μωρό έχασε τη μάχη με τη ζωή, κατηγορεί τη Ρουθ πως δεν άσκεισαι τα καθήκοντα της και πως το άφησε αβοήθητο. Της κάνει μήνυση και ξεκινάει ένας δικαστικός αγώνας για φόνο, αφού θεωρεί πως η Ρουθ είχε πρόθεση λόγω του θυμού της, να σκοτώσει το βρέφος. Στο πλευρό της θα βρεθεί η οικογένεια της καθώς και μια λευκή δικηγόρος, η Κέννεντι, που μέσα από τη Ρουθ θα καταλάβει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαύροι. Ένα ρατσιστικό θέμα που βγαίνει στην επιφάνεια, όσο κι αν κάποιοι θεωρούν πως είναι πλέον ξεπεράσμενο και στην εποχή μας επικρατεί η ισότητα. Μέσα από έναν προσωπικό γολγοθά, η Ρουθ, θα κοντέψει να χάσει τα πάντα, ο αγώνας όμως που θα δώσει είναι αξιοθαύμαστος και θα αφυπνίσει τις συνειδήσεις όλων των εμπλεκομένων. Ποικίλλα συναισθήματα, σκληρές εικόνες, δύσκολες καταστάσεις, που είναι όμως πραγματικά γεγονότα. Στην αρχή της δίκης τίποτα δεν προδικάζει πως πολλά θα φανερωθούν και θα γίνουν η αιτία να αλλάξουν όχι μόνο οι ζωές αλλά και η ιδεολογία κάποιων από τους ήρωες. Συγκλονιστικό φινάλε, με μεγάλες εκπλήξεις, που όμως θα τις ανακαλύψετε μόνοι σας.


Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:

Η Αφροαμερικανή Ρουθ Τζέφερσον εργάζεται ως μαία στο νοσοκομείο του Κονέκτικατ, με πολλά χρόνια εμπειρίας. Κατά τη διάρκεια της βάρδιας της, ξεκινά μια εξέταση ρουτίνας σε ένα νεογέννητο, όμως λίγα λεπτά αργότερα μαθαίνει ότι της έχουν απαγορεύσει να αγγίξει το μωρό έπειτα από εντολή των γονιών του, που είναι ακόλουθοι του Κινήματος της Λευκής Δύναμης. Το νοσοκομείο σέβεται την επιθυμία τους και την απομακρύνει. Ωστόσο, την επόμενη μέρα το μωρό παθαίνει ανακοπή την ώρα που η Ρουθ βρίσκεται μόνη μαζί του.
Οι γονείς την κατηγορούν για τον φόνο του παιδιού τους. Η Κένεντι Μακουάρι, μια λευκή δικηγόρος, αναλαμβάνει την υπόθεσή της, αλλά της δίνει μια αναπάντεχη συμβουλή: επιμένει ότι οποιαδήποτε αναφορά σε ρατσιστικά ζητήματα δεν πρόκειται να τη βοηθήσει. Η Ρουθ, από την άλλη, προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες στη ζωή της για την οικογένειά της –ειδικά για τον έφηβο γιο της –, αφού η υπόθεσή της γίνεται το επόμενο «καυτό» θέμα στα Μέσα. Καθώς η δίκη προχωρά, η Ρουθ και η Κένεντι προσπαθούν να κερδίσουν η μια την εμπιστοσύνη της άλλης και στο τέλος συνειδητοποιούν ότι όλα όσα έχουν μάθει να πιστεύουν για τους άλλους –και για τους εαυτούς τους– ίσως και να είναι λάθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου